google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Gargantua

1789 Devrimi, tüm dünyada bir özgürlük hareketine yol açmışsa emin olun ki 27-30 Temmuz 1830’da yaşanan Temmuz Devrimi de liberalizmin güç kazanmasına yol açtı.

📍

Bu devirde ortaya çıkan karikatür tutkusu başka hiçbir dönemde karşımıza bu kadar keskin çıkmaz galiba. O dönemde Krallık yönetimine karşı, sert bir saldırı görevini yüklenmişti karikatür.

📍

Honoré Daumier’in Kral Louis-Philippe’yi Gargantua olarak göstermesi ise bu dönemin ve bence her dönemin zirvelerinden biridir.

📍

Fransız yazar Rabelais’in beş kitaplık serisinin ikinci kitabı olan “Gargantua”nın ana karakteri Gargantua, Orta Çağ’da yaşamış bir bebek devdir. Annesi onu kulağından doğurur. Açgözlü, zalim ve cahildir.

📍

Daumier’nin karikatüründe Kral’ın tahtının sol arka kısmında burjuva kesimini görüyoruz. Bu, Kral’ın burjuvadan aldığı destektir. Kral’ın ağzına merdiven dayayanlar ise işçilerden oluşan orta ve alt kesim. Sırtlarına taktıkları sepetlerinin içini yiyecekle doldurup merdivenle Kral’ın ağzına gidiyorlar.

📍

Bu, Kapitalizm’e atılan büyük bir taştır, bir eleştiri ve gerçektir. Gerçi bunun için altı ay hapis yatar ama biz hala sanatçının, sindirim ve boşaltım sistemlerini sonsuz bir döngüyle resmederek, halka dayatılan sömürü sistemini makine gibi işleyen açgözlü bir mekanizma olarak yansıtmasına şapka çıkarıyoruz.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page