google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U Floransa Katedrali
top of page

Floransa Katedrali

Floransa Katedrali yani Santa Maria del Fiore Kilisesi’nin 1296’da başlayan inşaatı ve Giotto’nun 1333-1337 yıllarında yaptığı çan kulesinden sonra katedralin kubbesinin yapımı 1420-1436 arasında bir yarışma sonucu Brunelleschi’ye verilir. Sanat tarihinin babası Giorgio Vasari’ye göre Brunelleschi mimarlık sanatını yenilemek için gökten indirilmiştir.

📍

Kubbe, Rönesans’ın ilk önemli mimarlık ürünlerinden biri sayılır. 42 m’lik bir açıklığı örten bu kubbe, strüktür bakımından sekiz dilimli bir manastır tonozu sayılabilir. Tepesindeki aydınlık feneriyle yalnız Floransa’nın siluetini belirleyen en önemli öğelerinden biri değil, bütün Rönesans kentlerinin ayrılmaz parçası olan benzer kubbelerin de ilk örneğidir.

📍

Kubbe tonozu hiçbir dayanak olmaksızın 29 m’lik bir boşluğu atlar ki tarihte ilk kez, hiçbir ağaç iskeleyle desteklenmeksizin bu kadar geniş bir kubbe uygulanmıştır.

📍

Kubbe o kadar mükemmeldir ki yaptığı işler konusunda hiç de tevazu sahibi olmayan Michelangelo dahi San Pietro’daki kasnak çalışmalarına başlamadan önce birkaç kere bu kubbeyi ziyaret etmiş ve onun kıratına ulaşabileceğini ancak aşamayacağını söylemiştir. Buraya bir not düşelim: her ne kadar iflah olmaz bir Michelangelo hayranıysam da kabul etmeliyiz ki San Pietro’nun kubbesi 3m daha dar, zarafeti ve çarpıcılığı çok daha zayıftır.

📍

Floransa ile ilgili daha fazlası Sonbahar-Kış sunumlarında olacak. Lütfen takip edin.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page