google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Fethi Bey

Yaşadığım ilçenin adı, ilk hava şehidimiz olan Yüzbaşı Fethi Bey’den gelir. Onun anısına Sultan Reşat, 26 Mart 1914’te adı Roma İmparatorluğu döneminden beri Meğri olan ilçeye Fethiye adını vermiş.

📍

Savaşta, uçaktan bomba atabilen ve gece uçuşu yapabilen ilk pilotlarımızdan biri olduğundan Liyakat Madalyası verilmiş. 1913 yılında Üsteğmen rütbesindeyken size daha önce sözünü ettiğim Belkıs Şevket hanımı uçurmuş ve böylece bir Türk kadınını uçuran ilk pilot olmuş.

📍

1914’te yüzbaşılığa yükseltilen Fethi Bey, İstanbul-İskenderiye Hava Seyahati adlı uçuşa katılır. Uçuşun bir amacı, Balkan Savaşı yenilgisinden sonra halka moral vermektir. Diğer amaç ise Orta Doğu’da başlatılan Osmanlı karşıtı hareketleri önlemek için devletin uzak eyaletlere ulaşabilecek güçte olduğunu kanıtlamak.

📍

Fethi Bey’in Bleriot marka uçağı ve Teğmen Nuri Bey’in Deperdussin marka uçağı 8 Şubat 1914’te İstanbul’dan havalanır. Uçaklarda, çevreyi gözleyerek haritadaki rotayı kontrol eden rasıt unvanlı birer subay daha vardır. Fethi Bey ve rasıt Sadık Bey’in uçağı, plana göre 7 kente iniş ve kalkış yaparak 19 Şubat günü Şam’a ulaşır. Bir hafta sonra, 27 Şubat’ta Kudüs’e gitmek üzere yeniden havalanan uçağın kanat kirişi kırılır ve uçak Teberiye Gölü yakınında düşer. Yüzbaşı Fethi Bey ve rasıt Üsteğmen Sadık Bey şehit olurlar.

📍

Bu şehitlerimizin anısına 2001’de Türk Hava Kuvvetleri ve TRT işbirliğiyle o iki uçağın benzerleri yapıldı. Uçaklar 15 Mayıs 2001’de havalandı ve eski rotayı izleyerek İskenderiye’ye ulaştı. TRT bu projeyle ilgili belgeseller yayınladı. Fethi Bey anısına da 2004’te Fethiye’de fotoğrafta gördüğünüz anıt yaptırıldı.

📍

Fethi Bey aynı zamanda benim İstanbul’da büyüdüğüm semt olan Ayaspaşa doğumlu. Gönlümdeki yeri bir başka…


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Σχόλια


bottom of page