google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Fala inanma, falsız kalma

Pisidia’nın güneybatı ucunda, bölgenin en önde gelen merkezlerinden biri olan Termessos’un adı ilk kez MÖ 334 yılında Büyük İskender’e karşı gösterdiği direnişle anılır. Solymos Dağı (Güllük Dağı) üzerinde bulunan kent, arazinin yapısına uydurularak teraslar üzerine inşa edilmiştir. Oldukça sarp bir dağın üzerinde olduğu için bir surla çevrilmemiştir.

🦴Termessos halkı, fala çok meraklıydı. Kent kapılarında, tapınak ve resmi binaların duvarlarında, fal yazıtları bulunuyordu. Termessosluların yaşamlarında önemli bir yer tutan bu fala “astragalos” adı verilen bir zarla bakılıyordu. Hayvanların aşık kemiğinden yapılan bu zarın dört yüzü vardı. Bunlar bir, üç, dört ve altı sayılarıyla ifade edilmişti.


🦴

Falına bakılan kişi, zarı beş kere atıyor, gelen yüzeylerdeki rakamları topluyor ve en yakınındaki tapınak veya resmi binanın duvarında kazılı olan “fal kehanet listesi”nin yolunu tutuyordu. Her numara bir tanrıyı temsil ediyordu. Kehanetler, dört ya da beş dizeden oluşan vezinli manilerdi. İlk dizede atılan sayıların yanı sıra, temsil ettiği tanrının da adı yer alıyordu.





3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page