google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Evkaf Apartmanı

Birinci Ulusal Mimarlık Akımı, Cumhuriyet öncesinde olduğu kadar Cumhuriyet’in başında da başta Ankara olmak üzere tüm şehirlerde etkili olmuştur.

📍

Bu akımın büyük mimarlarından biri olan Kemaleddin Bey, hem Osmanlı son döneminde hem yeni kurulan Cumhuriyet’in ilk yıllarında çalışmalarıyla önemli birçok esere imza atmış.

📍

Her ne kadar 20 TL’mizin arkasında kendi fotoğrafıyla birlikte gördüğümüz Gazi Üniv. Rektörlük Binası başyapıtı sayılsa da burada gördüğünüz Evkaf (Vakıf) Apartmanı da çok önemlidir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da kira yoluyla gelir sağlamak amacıyla yaptırdığı ve 1926-27 yılları arasında Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlanıp 1928-30 yıllarında inşa edilen bu görkemli apartman bodrum, dükkanların bulunduğu zemin katın üstünde dışarı taşan dört kat ve çatıdan oluşur. İkinci kattan başlayarak daireler ortadaki avluya bakar.

📍

Yapının dört köşesindeki balkonların ve korkuluklarının yuvarlatılmış hatları, çoğu kare biçimli kemersiz pencereler, süslemenin en aza indirgenmesi yapıyı ulusal üsluptan ayıran ve dönemin rasyonel-modernist yaklaşımını işaret eden özelliklerdir.

📍

Mimar Kemaleddin Bey’in bu apartman binası Ankara’nın ilk modern yaşama alanı ve ilk betonarme yapılarındandır. Ankara’da çevresi değişse de çehresi değişmeyen nadir yapılardandır üstelik…

📍

Yapı şimdilerde Ankara Devlet Tiyatrosu’nun merkezi konumundadır. Ayrıca Küçük Tiyatro sahnesine de ev sahipliği yapmaktadır.

📍

Mimar Kemaleddin Bey, 13 Temmuz 1927 tarihinde Ankara Palas’ın şantiyesinde yer alan evinde geçirdiği beyin kanaması sonucu vefat etmiştir.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page