google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Elektiriğin resmi

Raoul Dufy’yi tanır mısınız? Tanımanızı isterim, onun farklı dekoratif ve renkli stili, Fovizm’in canlı ve etkileyici özelliklerini Kübizm’in kısaltılmış perspektifleriyle birleştirir.

📍

Dufy, kamu binaları için yaptığı dekoratif panoların yanı sıra seramik ve tekstil tasarımlarında moda olan renkli, dekoratif bir stil geliştirdi.

📍

Ressam, matbaacı, kitap illüstratörü, mobilya tasarımcısı ve kamusal alan planlayıcısı olan Raoul Dufy, Paris’teki 1937 Exposition Internationale için şimdiye kadar tasarlanmış en büyük resimlerden birini, La Fée Electricité’yi, yapan sanatçıdır.

📍

Sipariş, Champ de Mars’ta inşa edilen Pavillon de la Lumière et de l’Électricité’nin (Işık ve Elektrik Pavyonu) girişinin hafif kavisli duvarı içindi. Dufy, Romalı şair Titus Lucretius Carus’un Altı kitaptan oluşan ‘De rerum natura’ (Doğa Üzerine) adlı eserinden ilham alarak bir “Elektrik Perisi” hikayesi anlattı.

📍

Kompozisyonun üst kısmı, ressamın en sevdiği konuların bazılarını yerleştirdiği değişen bir manzaradır: yelkenli tekneler, kuş sürüleri, bir harman makinesi gibi. Alt kısım, elektriğin gelişimine katkıda bulunan yüz on bilim adamı ve mucitin portreleridir.

📍

Dufy, mitoloji ve alegorileri tarihsel doğruluk ve teknolojik tanımla harmanlayarak karşıtlıkların karşıtlıklarını oluşturmuş. Merkezde, Olympos tanrıları ve Zeus’un yıldırımıyla birbirine bağlanan Ivry-sur-Seine elektrik santrali jeneratörleri; Tanrıların habercisi ve Electra’nın kızı İris, ışıkta uçar, bir orkestranın ve dünyanın başkentlerinin üzerinden gökkuşağının tüm renklerini yayar gibi… Akıcı çizime ek olarak kırmızı, mavi, sarı ve yeşil alanlar bir virtüöz gibi kompozisyonu düzenler ve enerji verir.

📍

Boyaya sulu boya gibi şeffaf bir karakter kazandıran özel bir karışımla çalışan Dufy, eseri 10 ayda tamamdı. Électricité de France tarafından 1964 yılında Musée d’Art Moderne’e bağışlanan bu devasa çalışma, 250 paneli barındırmak için özel olarak oluşturulmuş 600 m²’den büyük bir alanda sergileniyor.

📍

Dufy, sanatsal ve finansal olarak önemli ilk 20. yüzyıl sanatçısıydı. Daha fazlası Kasım ayında başlayacak olan “20. Yüzyıl Sanatına Bakış” atölyesinde.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page