Bugünlerde herkes ekmek yapıyor. Kimi hala uzun uğraşlarla çeşitlendirerek kimi en basit haliyle; kimi yoğurarak kimi makinede... Sadece görüntüsüne bile bakıp iç çektiğim ekmek ustaları var hayatımda.
🍞
Bulgulara göre ilk ekmek 5000 sene önce pişirilip yendi, ilk artisanal ekmek ise Mısırlılar tarafından pişirildi. MS 1000'den itibaren ekmek çeşitleri arttı; halka, yumurtalı ekmek, yulaf ve çavdar ekmekleri devreye girdi. Bugün de dünyanın dört bir yanında ana malzemeler bunlar olmak üzere içeriği ve şekli farklı ekmekler yapılıyor. Sunumu sınırsız ürünlerden biri ekmek.
🍞
Ekmek sadece açlığı gideren değil, ruhu da kurtaran bir yiyecektir. İnanışların pek çoğunda mucizeler ekmeğin üzerinden gerçekleşir. Pagan ritüellerinden Hıristiyanların en kutsal ayinine ulaşan ekmek, Yahudilerde kurtuluşu simgeler. İslamiyette ise nimettir. Kazançlar “ekmek parası” olarak onun üzerinden anlatılır. Öpüp başımıza koyduğumuz, üzerine yeminler edilen nimettir ekmek.
🍞
Taze ekmek kokusu ise dünyanın en güzel kokularından biri kabul edilir. İnsana kendini iyi hissettirdiği ise muhakkak. Belki de bugünlerde herkesin kendini ekmek yapmaya adaması bu nedenledir.
🍞
Biz konuyu Turgut Uyar’ın dizeleriyle bitirelim o zaman: “Elbet güzel günlerimiz de olacak. Bir taze ekmek gibi sıcak." .
Comentarios