google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Ekmek

Bereketlidir Temmuz… Cahit Külebi, “Öpüp başıma koyduğum ekmek gibisin” derken hem bu toprakların en kıymetli geleneğini hem de en kıymetli ürününü anlatır. Ekmek demek buğday demek; buğday ise bereket demek. “Verimli Hilal”de yetişen en kıymetli besin maddelerinden biridir o. Temmuz ayına Anadolu’da “orak ayı” ya da “ot ayı” denir.

🍞

Pandemiden beri herkes ekmek yapıyor. Kimi hala uzun uğraşlarla çeşitlendirerek kimi en basit haliyle; kimi yoğurarak kimi makinede... Sadece görüntüsüne bile bakıp iç çektiğim ekmek ustaları var hayatımda.

🍞

Bulgulara göre ilk ekmek 5000 sene önce pişirilip yendi, ilk artisanal ekmek ise Mısırlılar tarafından pişirildi. MS 1000’den itibaren ekmek çeşitleri arttı; halka, yumurtalı ekmek, yulaf ve çavdar ekmekleri devreye girdi. Bugün de dünyanın dört bir yanında ana malzemeler bunlar olmak üzere içeriği ve şekli farklı ekmekler yapılıyor. Sunumu sınırsız ürünlerden biri ekmek.

🍞

Ekmek sadece açlığı gideren değil, ruhu da kurtaran bir yiyecektir. İnanışların pek çoğunda mucizeler ekmeğin üzerinden gerçekleşir. Pagan ritüellerinden Hıristiyanların en kutsal ayinine ulaşan ekmek, Yahudilerde kurtuluşu simgeler. İslamiyette ise nimettir. Kazançlar “ekmek parası” olarak onun üzerinden anlatılır. Öpüp başımıza koyduğumuz, üzerine yeminler edilen nimettir ekmek.

🍞

Taze ekmek kokusu ise dünyanın en güzel kokularından biri kabul edilir. İnsana kendini iyi hissettirdiği ise muhakkak. Oktay Akbal aynı başlıklı kitabında “Önce ekmekler bozuldu, sonra her şey” der. Bozmayalım sevgili okur, ne ekmeği ne ilişkileri ne dünyayı…

🍞

Konuyu da Turgut Uyar’ın dizeleriyle bitirelim:

“Elbet güzel günlerimiz de olacak. Bir taze ekmek gibi sıcak.”


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page