google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Dünya Su Günü ve Sinan'ın büyüklüğü

Bugün Dünya Su Günü. Ben bugünü Mimar Sinan ile kutlamak istiyorum.

💧

Sinan’ın en büyük eserlerinden biri Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle başlayıp 1564 yılında tamamladığı Kırkçeşme Su Tesisleri’dir. Mimar Sinan’ın hayatı boyunca yaptığı işler içinde maliyeti en yüksek olan budur. Belgrat Ormanları’ndaki suları İstanbul’a ulaştıran Mimar Sinan, Kırkçeşme Tesisleri’yle mimarlık ve mühendislik bakımından eşsiz bir eser ortaya koymuştur. Daha sonraki yıllarda yapılan bentlerle birlikte sistem 5 tanesi büyük 33 adet kemer, 4 adet bent, 570 adet katma ve 55.374 m isale hattı ile 580 çeşmeye, sayısız hamam ve sebile hizmet vermiştir.

💧

Fotoğrafta gördüğünüz Mağlova Kemeri, binalarında mimari ile estetiği bütünleştirmeye çalışan Sinan’ın, yalın bir taş yapıyı nasıl heykelleştirerek onu mimarlık eserine dönüştürdüğünü göstermesi bakımından önemlidir.

💧

Mimar Sinan, 257 m uzunluğundaki Mağlova Kemeri’nde büyük su baskınlarında su basıncına karşı sadece gövde hacminin kütlesel ağırlığıyla karşı koyacak şekilde bir yapı inşa etmek yerine, karmaşık bir geometri sistemi kullanmıştır. Duvar payandalarını aşağı doğru incelterek duvar üzerindeki su basıncını minimuma indirecek prizmatik bir yapısı ile Mağlova Kemeri alışılmış su kemer biçimlerinin dışındadır. Bu haliyle dünya su mühendisliği açısından mükemmel kabul edilir.

💧

Onu gördüğünüzde Sinan’ın neden “büyük” olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Üstelik bir daha unutmamacasına...

💧

💧




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page