google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

❤️🎶🎉🎈🎊 Doğum günün kutlu olsun İstanbul ❤️ 🎶🎉🎈🎊

11 Mayıs 330 yılında Roma İmparatoru Konstantin, Nova Roma (Yeni Roma) adıyla kurduğu kenti başkent ilan etti. Daha sonra ise hep Konstantinopolis olarak anıldı.

📍

4. yüzyılda resmen kurulduğundan beri yeryüzünde onun kadar büyük bir şehir ancak Roma’ydı ama o da etkisini 1-2 asır içinde kaybetti. İskenderiye, Kudüs, Antakya ve Atina ise harabeler halindeki şehirlerdi. Zaman içinde Bağdat, Şam, İsfahan gibi şehirler de büyük şehirler sayılsa da bin yıl boyunca ondan daha parlak hiçbir şehir olmadı.

📍

“Polis” yani “şehir” kelimesi tanım için yeterliydi. Zamanla “şehre, şehirde” anlamında kullanılan Stinpoli İstanbul’un eski adı olarak ortaya çıktı. Emevi kuşatmasında İstinbol deyimi yerleşti. 18. yüzyılda bazı kitabelerde, fermanlarda ve kayıtlarda kullanılan İslambol kelimesi de vardır. Bu şehrin adeta İslamlaştığının bir ifadesidir, ancak çok fazla yaşamamış hatta 19. yüzyılda kullanılmamıştır. Osmanlı belgelerinde Konstantiniyye olarak geçer.

📍

İstanbul’un zenginliği çeşitli milletlerin dilinde çeşitli isimlerle anılmasına da neden oldu: Asitane, Darü’s Saadet, Der Aliyye, Darü’l-hilafetü’l-Aliyye, Der-i Saadet veya Der Saadet gibi birçok isim...

📍

Birbirleriyle ilgisi olmayan kültürlerin miraslarıyla süslenmiş ve sonuçta her ayrı üslup ve kültür iç içe geçerek İstanbul’un anıtsal tarihini oluşturmuştur.

📍

Teşekkürler Konstantin 🙏


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page