google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Don Kişot

Edebiyatta roman türünün başlangıcı kabul edilen Don Kişot, Miguel de Cervantes Saavedra tarafından 1605 yılında bugün yayınlandı.

📍

Hikaye malum, okuyanı var okumayanı var ama bileni çok. Resim sanatında da sayısız Don Kişot tasviri var. Benim favorim Honoré Daumier tarafından yapılanlar.

📍

Honoré Daumier, hayatının son dönemlerinde taşbaskılarıyla geçinmeye devam ederken, oldukça bireysel temalar üzerine yağlıboya eserler üretti. Don Kişot en sık resmettiği insan figürüydü; bu çalışma onun bu konudaki en eski çalışması olarak kabul edilir. Daumier bu seri çalışmalara yoğunlaşmaya başladığında hem gözleri körleşmeye hem de maddi sıkıntıya girmeye başlamıştı.

📍

Sancho Panza ile çölleri ve dağları aşarak ya da bir koyun sürüsüne saldırarak onları düşman sanan Don Kişot’u tutkuyla defalarca resmetti. Serinin sonlarına doğru, tabloları romandaki belirli bir sahneyle özdeşleştirmek imkansız hale geldi: Daumier bize basitleştirilmiş, gevşek fırça darbeleriyle toplumdan izole edilmiş at sırtındaki iki adamı gösteriyor. Otoritenin yozlaşmasını ve toplumun sahtekarlığını kınamaktan asla vazgeçmeyen Daumier’nin, bir başka yalnız idealist olan Don Kişot ile kendini özdeşleştirmiş olması muhtemeldir.

📍

Don Quixote, Honoré Daumier, Oil on panel, 32,2 x 39,6 cm, c.1850, Artizon Museum, Tokyo


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page