google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Diego Rodriguez de Silva y Velázquez

Soylu bir Portekiz kuşağından gelen ailenin oğlu olarak Sevilla’da doğdu. 18 yaşındayken ustasını aşmıştı. 24 yaşında İspanya Kralı’nı resmedebilecek tek kişi ilan edildi. Kraliyet malikânesinin teşrifatçısı ve seremoni tasarımcısı gibi diğer görevlerle bu konumunu yaşamı boyu sürdürdü.

🎨

Diego Rodriguez de Silva y Velázquez’in 1599’da başlayan yaşamı 1660’da bugün sona erdi. Ama bize bıraktığı dünyadaki zenginlik yayılarak devam ediyor. Niye mi?

🎨

İnanılmaz renk, ışık ve mekân yaklaşımı nedeniyle ressamların ressamı olarak adlandırıldı. Yüzyıllar boyunca Goya, Manet, Whistler ve Picasso gibi ressamları etkiledi.

🎨

Bunun nedeni Fransız Empresyonizmi’nden 250 yıl kadar önce, resimde atmosfere hareket ve canlılık vererek, izlenimci eğilime biraz olsun ışık tutarak izleyiciyi duygusal yoldan heyecanlandıran az çok Empresyonist bir izlenimin meydana gelmesinde de başarılı olmasıdır. Onun biyografisini yazan Palomino sanatçının tuvale çok yaklaşmadan uzun fırçalarla çalıştığını ve portrelerine uzaktan bakılması gerektiğini belirtir.

🎨

Sanatta Barok dönem ruhunun en güçlü simgelerinden olan ressam, türlü muammalarla dolu ancak görsel bakımdan olağanüstü bir gerçekçilikle betimlediği resimleriyle hemen herkesi kendine hayran bırakıyordu.

🎨

Günümüzde bile bir Velázquez resmi karşısında kişi her an Stendhal Sendromu geçirebilir. Onun resimlerini izlerken bu dediğimi unutmayın.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page