google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Dansçı

Joan Miró’nun 1925 tarihli “Dansçı” resmi onun en az bilinen ama aynı zamanda en şiirsel resimlerinden biridir. Tuvali kahverengi boya ile astarlayan sanatçı, daha sonra kahverengi rengin bir kenar şeklinde görüneceği şekilde bir ultramarin mavisi tabakası uygulamış. Mavi katman, boya fırçasının lekeleri ve izlerini bırakarak geniş, hızlı fırça hareketleriyle eklenmiş.

📍

Yükselen bir spiral oluşturan noktalı dairelerle oluşan hareket izlenimi üst kısımdaki dalgalı bir çizgi ile daha da güçlendirilmiş. Dansın yönü, düz, kesintisiz, yukarıdan aşağıya bir çizgi ile gösterilmiş. Sağdaki ‘Dansçı’nın son derece sempatik bir şekilde açık ve koyu tonlarda modellenmiş top şeklinde bir kafası ince bir çizgiyle gösterişli, kırmızı bir kalbe bağlanmış, ucuna sembolik cinsel organlar takılmış. Dönen ayaklar stilize notalara benziyor.

📍

Miró, notlarında bu fikrin aklına ilk olarak Noel tatilini Barselona’da, o zamanlar oldukça ünlü olan Eden Concert adlı bir barda bir dansçı izlediği zaman geçirirken geldiğini yazıyor. Orada birkaç küçük eskiz çizdikten sonra, Paris’teki stüdyosuna döner dönmez işe koyulmuş. Miró’nun bir sanatçı olarak gelişiminde önemli bir aşamanın başlangıcını belirleyen bu tabloya çok düşkün olduğu biliniyor.

📍

Dancer, Joan Miró, 115,5 x 88,5 cm, 1925, Galerie Rosengart, Lucerne


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page