google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Dabbawala

Güncelleme tarihi: 22 Ara 2023

Hiç sefertası kullandınız mı? Benim ilkokula giderken vardı. Okul çıkışı unutmak ertesi gün için sorun olurdu. Yarı yoldan geri dönmek en hafif sorundu tabii. Aslında “Dabbawala” sistemi olsa bu unutma krizi olmazdı.


Dabbawala, Hindistan’da Mumbai’de 100 yılı aşkın zamandır devam eden geleneksel bir taşıma sistemi. “Dabba” Hintçe’de sefer tası veya öğle yemeği konulan kutu, “walla” ise adam anlamına geliyor. Dabbawala ise bu kutu/tasları el arabalarıyla ya da bisikletle taşıyan insanlar anlamında.


Dabbawalalar öğlene doğru evlerden sefertaslarını toplayıp güzergaha göre tren istasyonuna götürüp orada kodlama sistemiyle ilgili yerlere gönderilip duraklarda başka dabbawalalar tarafından teslim alınıyor, oradan da bisikletlerle sahiplerine ulaştırılıyor. Sonra geri toplanıp aynı yolla evlere dağıtılıyor.


19. yüzyıl sonlarında uzakta çalıştığı için öğle vaktinde evine dönemeyen ve karısının yemeklerini çok seven bir banker, sefertasını iş yerine getirmesi için özel bir kurye tutmuş. Arkadaşları da bankerden esinlenerek aynı şekilde eşlerinin öğleden önce yaptığı taze yemekleri işyerlerine getirtmeye başlamışlar. Bu uygulamadan haberdar olan ve adının Mahadev Haji Bache olduğu sanılan bir girişimci, konuyu ticari fırsat olarak görüp Dabbawala sistemini kurmuş. Sistem günümüzde babadan oğula geçiyor.





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page