google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Cézanne

1839 yılında bugün doğan Paul Cézanne eserleriyle, 19. yüzyılın sanatsal uğraş anlayışından 20. yüzyıldaki yeni ve tümüyle farklı bir sanat dünyasına geçişin temellerini attı.

🎨

Cézanne’ın 19. yüzyıl Empresyonizmi’yle erken 20. yüzyılın yeni sanatsal arayışı olan Kübizm arasında bir köprü oluşturduğu söylenebilir.

🎨

Cézanne’ın eserleri tasarım, renk, ton, kompozisyon ve teknik yönünden büyük bir ustalığı gösterir. Fırça vuruşları son derece karakteristiktir ve açık bir şekilde fark edilebilir. Karmaşık alanlar oluşturmak üzere bir araya gelen renk düzlemleri ve küçük fırça vuruşları kullanır. Son derece yavaş çalıştığı bilinen Cézanne’ın katalog edilmiş 807 resmi vardır ancak yaşamı boyunca bunların 40 kadarını sattığı bilinir.

🎨

Doğadaki tüm biçimlerin temelde geometrik yasalara dayandığını vurgulayan Cézanne, “Her şey koni, silinir, küre gibi geometrik formlara indirgenebilir. Ancak bunları öğrendikten sonra her sanatçı kendi yolunu seçebilir.” diyor ve ekliyordu “Renk ve desen, birbirinden ayrı şeyler değildir, resim yapıldıkça, desen çizildikçe, renk de kendi içinde uyumlaşır, çizgi belirginleşir. Renk zenginliğe, biçim tamlık düzeyine ulaştığında, sorun çözümlenmiş demektir. Karşıt renkler ve ton ilişkileri.”

🎨

Picasso, Cézanne için “O, hepimizin babasıdır” dediği içindir ki onu bugün ‘modern sanatın babası’ olarak adlandırıyoruz.





3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page