google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Chu Chin Chow

Ön Raffaelloculuk akımı tarzında resimler yapan John Collier, eserlerinde tarihi mekanlar içinde teatral pozlar veren kadınlara yer vermiştir. Bu resmi de Batı ile Doğu estetiğinin bir harmanıdır.

📍

Bu gördüğünüz çekici hanım Ali Baba ve Kırk Haramiler öyküsüne dayanan 1916 tarihli bir müzikal komediden alınma bir figür, Zahrat.

📍

Size biraz hatırlatayım: Hikayeye göre zengin tüccar Kasım Baba (Ali Baba’nın kardeşi), Çin’den yola çıkan zengin Çinli tüccar Chu Chin Chow için evinde cömert bir ziyafet vermeye hazırlanır. Haramilerin başı Ebu Hasan, zenginliğine Kasım’ın mülkünü de eklemek istemektedir. Ebu Hasan, esiri güzel Zahrat el-Kulub’u, sevgilisini rehin tutarak, köle kız kılığına girip Kasım’ın evinde kendisi adına casusluk yapmaya zorlar. Birkaç kez neredeyse yakalanacak olan Zahrat sonunda Ebu Hasan’a ziyafetle ilgili bir mesaj gönderir. Hasan, çetesinin soyup öldürdüğü Chu Chin Chow kılığında Kasım’ın sarayına gelir. Gerisini bilirsiniz zaten “Açıl susam açıl” cümlesi devreye girer, tembel Ali Baba günü kurtarır.

📍

Souvenir of Chu Chin Chow, John Maler Collier, 218,2 x 114,5 cm, Glynn Vivian Art Collection, Swansea


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page