google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Chartres Katedrali Labirenti

Labirentleri, ‘maze’ adı verilen ve Türkçe’de labirent anlamına gelmesine karşın labirentten çok daha karmaşık olan yollarla karıştırmamak gerekir. Bu tür labirentlerde de doğru olan tek bir çıkış olabilir, fakat aslında insanları yanıltarak ölüme götürmek veya kaybolmalarını sağlamak amacıyla hazırlanmışlardır. Bu yüzden labirent kelimesini ‘Daidalos Labirenti’ ile bir tutmak yanlış olur. Bu tür ‘maze’lerin aksine, gerçek labirentler sadece bir tane rota içerir ve ters yol içermez.

📍

Labirentler bulmaca değildir derin düşüncelere dalmanızı sağlayarak meditasyon etkisinde bulunurlar. Tek hatlı, dolambaçlı yollar olan labirentler, hayali bir rivayetten ortaya çıkmamıştır, aksine kayıtlı tarihlerden çok daha önce de kullanımdaydılar.

📍

Tarihçiler, labirentleri şekil ve zamanlarına göre belli çeşitlere ayırırlar. Hepsi de tek girişli ve tek çıkışlı olmalarının yanı sıra, labirentin merkezine ve çıkışına uzanan sadece bir tane yolları bulunmaktadır. İlk dönüşün/ayrımın yönüne göre sol yönlü ya da sağ yönlü olarak da düşünülebilirler.

📍

Chartres Katedrali Labirenti, Orta Çağ labirentlerinden bu zamana kalan ve bugün üzerinde en fazla yürünen, en meşhur labirenttir. Bu labirentin geçmişi 1205 yılına kadar uzanıyor. Bu yıllarda rahipler, bu labirenti dini düşünceler için kullanmaktaydılar. Günümüzde ise dünyanın en iyi bilinen labirentlerinden birisi konumunda. Bugün din adamları dünyanın dört bir yanından sadece yaz aylarında cuma günleri (diğer günlerde kilise aktiviteleri için sandalyeler olur) gelerek labirentin bir ucundan girip diğer ucuna giderler. Bilginler labirent yolunun günahların kefaretini ödemek için bir yol olduğuna inanıyor.



72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page