google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page
Yazarın fotoğrafıAyse Bayvas

Chartres Katedrali

Chartres Katedrali, Romanesk mimari teknikleri ile yapılmış olmasına rağmen Gotik mimariyi en iyi temsil eden ve günümüze kadar özgün heykelleri, vitrayları ve döşemeleri ile en çok korunmuş olan bir anıt eserdir. Bu iki mimari tarzın birbirlerinden ayrı değil, ama birbirlerinin devamı olduğunu gösteren en iyi örnektir.

📍

Chartres Katedrali, 4. yüzyıldan itibaren aynı yerde inşa edilen beşinci katedraldir. Katedralin olağandışı özelliklerinden biri de inşaat süresinin kısalığıdır. Bu sayede tasarımında tutarlılık korunabilmiştir. Her ne kadar detaylar da sayısız değişiklik yapılmış olsa da ana plan dikkat çekici şekilde tutarlı kalmıştır.

📍

Anıtsal kapılarda, İsa ve havarilerinin, din adamlarının ve kralların taş heykelleri vardır.

📍

Chartres’de odak noktası dış cepheden daha çok iç mekân açıklığıdır. Chartres Katedrali’nin strüktürel yapısı dönemi için bir devrim niteliğindeydi. Katedralin tonozları o dönemin Avrupa’sında en yüksek tonozlardı ve tonozlar uçan payandalar ile destekleniyordu.

📍

Yapı 36 metre uzunluğundaki nef demet sütunları ve muhteşem pencere düzeniyle tasarlanmış kesintisiz bir mekandır.

📍

Labirent ise Orta Çağ labirentlerinden bu zamana kalan ve bugün üzerinde en fazla yürünen, en meşhur labirenttir. Geçmişi 1205 yılına kadar uzanır. Bu yıllarda rahipler, bu labirenti dini düşünceler için kullanmaktaydılar. Günümüzde dahi din adamları dünyanın dört bir yanından sadece yaz aylarında cuma günleri (cuma günleri hariç diğer günlerde kilise aktiviteleri için sandalyeler olur) gelerek labirentin bir ucundan girip diğer ucuna giderler. Bilginler labirent yolunun günahların kefaretini ödemek için bir yol olduğuna inanıyor.

📍

Katedral, UNESCO tarafından “Fransız Gotik sanatının yüksek noktası” ve “şaheser” olarak adlandırılan bir Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir.




35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page