google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Budin şamdanları

Kanuni Sultan Süleyman’ın ordusu Mohaç’taki zaferin ardından 1526 yılında bugün Budin kalesine girdi. Kraliyet sarayındaki heykeller, kütüphanedeki kodeksler, Budin ve Peşte şehirlerindeki kiliselerin altın ve gümüş hazineleri gemilere dolduruldu ve Macaristan topraklarının hazineleri 25 Eylülde, Tuna yoluyla Balkanlar üzerinden İstanbul’a doğru yola çıkarıldı. Bunlar arasında bulunan iki büyük kraliyet şamdanı da Ayasofya’ya iletildi. Savaş ganimeti olarak götürülen bu şamdanlar hala mihrabın iki yanında durur.

📍

Şamdanların birer kopyası Rodosto Vakfı tarafından 2005 yılında Buda’daki Matthias Kilisesi’ne iletilmiştir. Budin Kalesi içerisinde yer alan Aziz Matthias Kilisesi, ilk kez 1015 yılında yapılmış, değişik dönemlerde yenilenmiş. 13. yüzyılın son döneminde Macaristan’da krallık tahtına oturan ve ülkenin en başarılı kralı olarak da bilinen Kral Matthias, II Murad ve Fatih dönemlerinde Osmanlının başına oldukça dert açmış Macar generali Janos Hunyadi’nin oğlu. Kral V. Laszlo daha 17 yaşındayken ölünce yerine kraliyet ailesinden olmamasına rağmen Matthias seçilmiş.

📍

Kilise 1541’de camiye çevrilmiş, içerisindeki figürler ve fresklerin üzeri kapatılarak yapılan çalışmalarla camiye dönüşen yapıda ilk cuma namazının Kanuni Sultan Süleyman tarafından kıldırıldığı biliniyor. Cami olduğunda yapılan siyah minare de hala görülüyor.



47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page