google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Boubon

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yasadışı yollarla elde edilip yurt dışına çıkarılan Anadolu kökenli 42 tarihi eserin tarafımıza iade edildiğini açıkladı.

📍

Bunların arasında Boubon antik kentinden çıkma Roma İmparatoru Caracalla’nın genç ve yaşlı halini tasvir eden başlar, bronz kadın büstü ve erkek maskı bulunuyor.

📍

Boubon, Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı İbecik köyünde yer alıyor. Geçmişi hakkında fazla bilgiye sahip değiliz. MÖ 190 yıllarında Araxa’nın müttefiki olarak savaşa giren, daha sonra Oioanda, Balbura ve Kibyra kentlerinin oluşturduğu Tetrapolis’te yer alan Boubon, diğer şehirlerle birlikte Likya’ya geçmiştir. MS 1. Yüzyılda ise bir Roma kenti olmuştur.

📍

Bronz buluntular kentte antik çağda bir bronz heykelcilik okulu ve atölyesinin varlığını gösteriyor.

📍

Rahmetli hocam Prof.Dr. Jale İnan’ın 1967 yılında ABD’de gördüğü heykellerin benzerlerinin Boubon’dan kaçırıldığını tespit ettiği 1973 yılından bu yana süren mücadelenin sonuca erdiğini görmek rahatlatıcı. Bu mücadelede ona destek veren gazeteci Özgen Acar ile 2008 yılında hayata veda eden sanat tarihçisi ve müze müdürü Cornelius Vermeule’ü de unutmamamız gerek.

📍

Boubon Sebasteion’undaki kaça kazılarla elde edilen bronz Lucius Verus ile Septimius Severus heykelleri de 2023 yılında Türkiye’ye iade edilenler arasında.





12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page