google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Birgi Ulu Camii

Selçuklunun dağılmaya yüz tutmasıyla Anadolu’da baş gösteren her biri bağımsız beylik konumundaki devletler içinde önemli bir konumda olan Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti Birgi, Lydialılardan başlayıp, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan köklü bir tarihe sahip. Birgi’yi gezdiğiniz süre boyunca yaşanmışlık hissini sonuna kadar hissediyorsunuz. Önce Zeus’un sonra Hz. İsa’nın şehri olarak anılmış, bir Müslüman şehri olarak da dini önemini korumuş.

📍

Ulu çınarların, servilerin, kestane ağaçlarının arasından geçip köyün içlerine doğru ilerlerken dağ kekiğine karışmış yarpuz yaprağının kokusunu içinize çekin. Parke taşlı yollara paralel zeytin ve dut ağaçlarının birbirine karıştığı sokaklarda kaybolunca Birgi’yi tanıyacaksınız.

📍

Ulu Cami’ye girdiğinizde Selçuklu ve klasik Osmanlı mimarisinin vakur sadeliğinde Mimar Muzafferuddin’in minber ve pencere kepenklerine çiçekleri, gökyüzünü, yıldızları ve güneş simgelerini çivi kullanmadan işleyen sabrında kendi anlamınızı bulacaksınız.

📍

Not: Yarpuz, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka durumunda, nane türünden, kısa saplı, az veya çok tüylü, güzel kokulu bir bitkidir. Divânu Lügati’t-Türk’te; yarpuz, güzel kokulu bir ot, kır nanesi şeklinde tanımlanır.





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page