google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Bir sebat, umut, cesaret ve güç manzumesi

Güncelleme tarihi: 11 Ara 2023

Hikayeleri, efsaneleri bitmez Kemaliye’nin. Ama beni en çok etkileyeni Taşyol hikayesidir. Hikaye dediysem, tamamı yaşanmıştır.

📍

Taşyol, bir sebat, umut, cesaret ve güç manzumesidir. 137 yıllık macera… Tecrübe, beceri ve önseziyle tamamlanan bir yol hikayesi…

📍

Dünyanın en tehlikeli yollarından biri kabul edilen bu yolda keskin virajlar ve derin yarıklarla dolu 7 km gitmeniz gerekir ve Divriği yoluna ulaşırsınız. Bu yol yokken ve elbette günümüzdeki karayolu zaten yokken Divriği’ye ya da o istikametteki bir yere ulaşmak ancak aşağıdan Elazığ üzerinden dolaşarak mümkünmüş.

📍

Bir köylünün omzunda yükle geçebileceği bir aralık açma fikri çıkmış önce. Ama kanyonu yarmak kolay mı? İplerle sarkıp sepetlerin içinde kol gücüyle başlamışlar önce. Ferhat olmuş adları. Yıl 1835. Yıllarca uğraşıp birkaç yüz metre kazılmış. Araya savaşlar girmiş, yeni bir devlet kurulmuş. Yardım istemişler olmamış, kendilerine yeni yöntemler bulmuşlar. Malzemeler eskimiş defalarca yenilenmiş. Hükümetler değişmiş, ihtilaller olmuş, hatta “Selamsız Bandosu” sahnesi bile birebir yaşanmış. O arpa boyu yolun kaderi 1992’de rahmetli Recep Yazıcıoğlu Erzincan Valisi olunca değişmiş. Paralar toplanmış çabucak, müteahhit bulunmuş ve yol makine gücüyle açılmaya başlanmış. 2002’de yapımı tamamlandığında Yazıcıoğlu henüz hayattaymış.

📍

Anlatımı çok uzun, belki bir gün oralarda karşılaşırsak detaylı anlatırım. Toplam uzunluğu 5,5 km tünel, 3.1 km kayalık yamaç olarak 8.6 km’dir ama Taşyol, başlı başına her adımı efsane olan bir yoldur. Oradan geçerken dikkat edin hala taş kırma seslerini duyabilirsiniz.

📍

O yolda, o yol uğruna tüm hayatını kaybedenlerin, emeği geçen herkesin ve Recep Yazıcıoğlu’nun anısına saygıyla...

📍

Bugün özlenenlerde Kemaliye ve oradaki dostlarım var.


5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page