google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Bekleyen heykeller

Menekşe rengi heykel ormanında çalışan sanatçıların çekici ellerinden bıraktıkları MÖ 8. yüzyılın son çeyreğinden sonra zaman durmuş Yesemek’te. Yalnızca antik Anadolu’nun değil, Mısır, Mezopotamya ve bütün Akdeniz havzasının en büyük açık hava heykel atölyesi öylece kalakalmış. Ağırlıkları 1,5 ile 10 ton arasında değişen heykeller, sırtlarını Amanos Dağları’na verip 19. yüzyıl sonuna dek beklemişler.

📍

Asur ülkesine götürülen ustaların arkalarında bıraktıkları taslak heykeller arasında bulunan arslanlar, toprakları korumaya devam etmiş ve atölyede taslağı yapılan heykeller, Amanos Dağları’nı temsil eden dağ adamları, sfenksler, hatta ayı adam bile sesini çıkarmamış. Av sahnelerinde hayvanlar susmuş, mızraklar durmuş.

📍

Zincirli, Sakçagözü, Kayabaşı, Gözlühöyük gibi Hitit kentlerinde ise ustalar, son halini vermek için taşların ocaktan kesilmesi, yontu taslaklarının hazırlanması ve tamamlanmasına kadarki evrelerin teker teker örnekleriyle görülebileceği bu atölye/okulun bir benzeri olmadığından bir türlü gelmeyen bu taslak heykelleri beklemiş.





1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page