google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Beethoven

Gelmiş geçmiş en etkileyici bestecilerden kabul edilen Alman piyanist Ludwig van Beethoven’ın başarı ve acıyla dolu hayatı 1827 yılında bugün sona erdi.

🎶

Asi ve boyun eğmez kişiliğine Viyana’daki ilk konserini verdiği 1795 yılından bir yıl sonra, yaşamını tümüyle değiştirecek sağlık sorunu, sağırlık, eklendi. Önceleri gizlemeye çalışsa da giderek sosyal yaşamdan uzaklaştı, daha haşin ve daha kavgacı oldu. Fiziksel sorunları arttıkça maddi durumu bozuldu. Gene de son yıllarında müzik tarihinin en görkemli yapıtlarından bazısını yarattı.

🎶

Yakın tarihe kadar ölüm nedeni hakkında çeşitli görüşler ileri sürüldü. Frengi, siroz, hepatit, zatürre, kurşun zehirlenmesi gibi. Hatta yapılan bir otopsi, karaciğerinde yüksek miktarda alkol tüketime bağlı karaciğer hasarı olduğunu açığa çıkardı. Bazı analizlere göre de hastalığını tedavi etmeye uğraşan doktorlar, yüksek dozlu kurşun tedavisi ile istemeyerek de olsa bestecinin ölümüne neden olmuş olabilirlerdi.

🎶

Geçtiğimiz günlerde hayranlarının hatıra olarak sakladığı 8 tutam saç üzerinden yürütülen DNA çalışmaları sonucunda genetik olarak karaciğer hastalığına yatkın olduğu ve ölümünden aylar önce Hepatit B’ye yakalandığı ortaya çıktı.

🎶

Son sözleri “Yazık, yazık… Çok geç” olan Beethoven’ın 29 Mart’ta yapılan cenazesine yaklaşık yirmi bin kişinin katıldı.

🎶

1.Görsel: The portrait of Beethoven, Joseph Carl Stieler, 1819-20, Beethoven-Haus Museum, Bonn

🎶

2.Görsel: Beethoven’s Funeral, Franz Xaver Stöber, 1827, Beethoven-Haus Museum, Bonn





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page