google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Badem ağacı

Madem ki cemre zamanı, badem ağaçları da açıyor, o zaman biraz ondan söz edelim.

🌿

Adının aslı Farsça “badam”dır ki bu isim Balkanlardan Hindistan’a kadar olan dillerde aynı isimle bilinir.

🌿

Badem MÖ 10000-5000’lerde Anadolu’nun Neolitik çağının yenen ve depolanan en önemli meyvelerinden biri ve MÖ 3000 civarında Yakındoğu’da kültüre aldığı biliniyor. Tunç çağında ise bütün Doğu Akdeniz çevresinde görmek mümkün.

🌿

Badem ve bademyağının etkileyici kokusu, merheminin cilt sağlığı ve güzelliğinde binlerce yıldan bu yana kullanılması, badem yağının Anadolu’daki kült törenleri ile bağlantısı olması gerektiğini düşündürüyor. Araştırmalara göre Hititlerin Vurulliya denilen, “ülke, bahar ve yılbaşı” bayramında adları geçen “merhemli rahipler” statüsü badem ağacından yapılan merhemlerden kaynaklanıyor. Düşünün, Anadolu’da badem dışında merhem kaynağı olup da en erken çiçek açan başka bitki yok çünkü.

🌿

Mitolojik hikayesine göre Zeus’un toprağa döktüğü tohumlardan doğan hem dişi hem de erkek olan Agdistis’ten korkan Tanrıların kesip attıkları erkeklik uzvundan bir badem ağacı çıkmış. Nehir tanrının kızı Nana, bu ağacın meyvelerinden toplarken birkaç tanesini de göğsünün arasına koymuş. Fakat sonra bir de bakmış, göğsüne sakladığı bademler yok olmuş. Bir müddet sonra ise güzeller güzeli bir oğlan olan Attis’i dünyaya getirmiş.

🌿

Yunanlı coğrafyacı Lidyalı Pausanias, MÖ 2. yüzyılda bir badem ağacı altında uyuyakalan genç kızın rüyasında sevdiği erkeği düşlerse hamile olarak uyandığını yazar. Bugün Anadolu’da çocuk sahibi olamayan kadınlar bir badem ağacının altında sabaha kadar uyurlar.

🌿

Gene bu nedenle badem şekeri, Anadolu’da ideal evliliği simgeler ve evlilik törenlerinde dağıtılır.

🌿

Görsel: Almond Blossom, Vincent van Gogh, 1890, Van Gogh Museum, Amsterdam


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page