google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Ağustos

Gaius Octavius Thurinus, Roma’da değil taşrada doğdu. Baba tarafı normal vatandaşlar ailesinden gelen; hizmette liyakat, tarım ve ticaretle zenginleşen “equester” yani şövalye sınıfına yükselen kimselerdi. Anneannesi, Julius Caesar’ın kardeşiydi.

💫

Çocuğu olmayan Caesar tarafından evlat edinildi ve mirasçısı oldu. On dokuz yaşında devletin başına geçti. Caesar’ın intikamını almak için uğraştı ve kazandı. Kleopatra ve Antonius’u Roma’nın düşmanı ilan etti ve Actium Deniz Savaşı’nda onları yendi. Caesar’ın aşık olduğu ve Antonius’un taptığı kadını sildi geçti.

💫

MÖ 27 yılında Senato tarafından Augustus ve Princeps ünvanları verildi. Augustus, Latince Augere (artmak, çoğalmak), “şanlı olan” olarak çevrilebilir. Politik bir yetkiden ziyade dini bir unvandır. Roma dini inanışlarına göre bu unvan insanlık üzerindeki otoritenin alametini sembolize ediyordu ve —doğal olarak— statüsünün anayasal tanımlamasının ötesine geçiyordu.

💫

Princeps, Latince primum caput yani “İlk baş” anlamına gelmektedir ve aslında senatörler listesinde adı ilk görülecek olan en yaşlı ya da en seçkin senatörü tanımlar; Augustus içinse emir verme sırasından birinci olan lider olarak neredeyse bir kraliyet unvanı haline gelmiştir.

💫

Zamanında ülke baştan aşağı donatıldı, Roma’nın büyük sanatçıları onun zamanında çıktı. Yönetim konusunda bir dahiydi, ülkeyi 58 yıl yönetti, bir imparatorluk yarattı.

💫

Julius Caesar gibi Augustus da, iktidara geldiği ay olmasından ötürü; Ağustos ayına kendi adını vermiş. Fakat eski adıyla Sextilis ayı 30 gündü. Augustus’un ayı, Julius’un 31 gün olan ayından kısa olmamalıydı. Bu durumu çözmek için Şubat kurban seçilmiş ve 28 güne düşürülmüş. Şubat’tan alınan bir gün ise Augustus’a eklenmiş.

💫

Hoşgeldin yüce Augustus’un emaneti Ağustos... Bereketini göster bize.

💫

İlk Görsel: Meşe yapraklarından Yurttaşlık Tacı takmış Augustus büstü. Glyptothek, Münih

2. Görsel: Alessandro Tomasi ( journey24_net )tarafından yapılmış canlandırma





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page