google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Aziz Pantaleon

Venedik, sokaklarında kaybolmayı sevdiğim bir şehirdir. Turist güzergahı dışındaki bir bölgede olan Aziz Pantaleon’a adanan kilise son derece ilginçtir. Kilisenin 9. yüzyılda kurulduğunu düşünülse de en eski yazılı kayıt 1161 tarihlidir.

📍

Aziz Pantaleon (adı ‘çok merhametli’ anlamına gelir) Nicomedialıdır (İzmit) adı Venedik lehçesinde San Pantalon olmuştur. Kilise 1305’te yeniden inşa edilmiş ve yeniden kutsanmıştır.

📍

Ancak konumuz başka… Konumuz, tavanındaki Giovanni Antonio Fumiani’nin Aziz Pantalon’un Şehadetini ve Apotheosis’ini betimleyen, dünyanın en büyük tuval resmi. 25x50m ölçüsündeki tavanı kaplayan 44 tuvalden söz ediyorum. Bu, Andrea Pozzo’nun Roma’daki Sant’Ignazio kilisesindeki dekorasyonuna paralellik gösteren, hem ölçeği hem de görkemli görüntülerin birliği açısından iddialı bir girişimdi.

📍

Bu, gerçekten eşsiz bir görsel yanılsama yaratmak için kilisenin yapısal özelliklerinin resmin mimarisinde sürdürüldüğü heybetli bir manzara. Perspektifin akıllıca kullanımıyla büyütülmüş bir alanda çok sayıda karakter vardır. Aslında Fumiani’nin tiyatro sahneleri yapımında uzman olduğunu da söylemem gerek.

📍

Giovanni Antonio Fumiani, 1680’den 1704’e kadar bu devasa eseri boyamak için 20 yıldan fazla zaman harcamış ve beni etkileyen kısım resme son rötuşları yaparken iskeleden düşerek hayatını kaybetmesi…

📍

Daha fazlası 3-6 Ekim 2024 tarihinde @1001istanbul organizasyonu ile yapacağımız “Bienal Zamanı Venedik” gezimizde…





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page