google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Assos

Dünyada antik şehir kalıntısı içinde yaşamaya devam eden nadir köylerden biri olan Behramkale, andezit bir tepe üzerine kurulmuş olan antik Assos ile iç içedir. Lesbos (Midilli) adasındaki Methymna şehrinden gelen Aioller tarafından kurulan Assos kenti için antik Troas Bölgesi’nin en ilham verici kenti denilebilir. Assos’un önemi, özellikle Aleksandreia Troas’tan Adramytteion’a, oradan da Pergamon’a kadar giden yola hâkim olmasındandır.

📍

Athena Tapınağı, Aristoteles’in Assos’ta bulunduğu yıllarda en görkemli dönemini yaşıyordu. MÖ 348/7-345 yılları arasında Assos’ta ders veren Aristoteles, “Metafizik” adlı yapıtının ilk cildini burada yazarken bin küsur yıl sonra İbn-i Sina’nın kırk kere okuduğu halde anlamadığından yakınacağını ve ancak Fârâbi’nin yardımıyla işin özünü kavrayacağını bilemezdi. Aristoteles’in Batı dünyası tarafından yeniden keşfi, bu İslam filozoflarının ona olan tutkusu sayesinde oldu.

📍

Yüzünü denize ve Midilli adasına dönen tiyatro, doğal bir kaya oyuğuna inşa edilmiştir. Yunan tiyatrolarının ortak özelliği olarak güneye dönük olan oturma sıralarının üzerinde tespit edilen dört yazıt, demirciler, dericiler ve taş işletmecileri ile Serapis kültü veya bu külte mensup kişilerin özel yerleri olduğunu gösterir.

📍

Dün gece köyde çıkan yangından antik kentin etkilenip etkilenmediği, etkilense de ne kadar hasar gördüğü konusunda muallak bilgiler geliyor. En büyük teselli can kaybı olmaması. İncelemelerin tamamlanmasını bekliyoruz…

😢

😢





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page