Ephesus’lu Artemis’in, Apollon’un kardeşi bakire avcı Yunan tanrıçasından farklı olarak bir Anadolu tanrıçası olan Kibele’nin bir kültü olduğu sanılıyor.
🏛
Adına MÖ 550 yıllarında yapılan Artemision, Ephesus bölgesinin ekonomik olarak güçlü bir kısmındaydı ve tüccarlar ile Anadolu’nun her yerinden yolcular tarafından ziyaret edilirdi.
🏛
Artemis Tapınağı 800 yıl boyunca kullanılmasına rağmen aslında hiç bir zaman tamamlanmamıştı. Dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen bu tapınağın mimarları Metagenes ve Kersifron’dur. Herodot, tapınakta bulunan kabartmalı sütunları Lidya Kralı Kroisos’un yaptırdığını belirtir.
🏛
Tapınak, arzusu hiçbir zaman unutulmamak, öldükten sonra da çağlar boyunca hatırlanmak olan Herostratus tarafından MÖ 356’da bugün yakıldı. İnanılır ki Tanrıça o gün Büyük İskender’in doğumuna yardım ettiği için tapınağını koruyamamıştır.
🏛
Ephesuslular bu ihtişamı, sapkın arzusu nedeniyle yok eden Herostratus’un adını silmeye yemin ederler ve isminin hiçbir yere kaydedilmeyeceğini ilan ederler. MÖ 63-23 yıllarında yaşayan Yunan tarihçi Strabon ise ismi ve olayı kayda geçirir ve Herostratus lanetli bir şöhretle olsa dahi bugüne kadar hatırlanır.
🏛
İskender’e gelince… Ephesus’a geldiğinde yeni bir tapınak yaptırma isteğini onun da bir tanrı sayıldığı gerekçesiyle Ephesuslular reddeder. Nerede görülmüştür bir tanrının bir başkası için tapınak yaptırması?
🏛
MÖ 323 yılında tekrar restore edilen tapınak tarih boyunca yaklaşık 7 defa yıkılıp tekrar yapılır. Geriye kalansa yalnızca bir sütun...
Commenti