google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Ardıç

En sevdiğim ağaçtır Ardıç. Duruşunu, kokusunu, anlamını severim.

🌿

Çatalhöyük evlerinin yapımında kullanılmış, evlerin ortasına tanrıyı temsil etmek üzere ardıç direği dikip altına ölen atalarının kemiklerini gömmüşler.

🌿

Hititler, Bereket tanrısına sunuyor, mezarlara da dikiyorlarmış. Ardıç her dönemde ya mezar yapılarında kullanılmış ya da mezarların başına dikilmiş. Anadolu’da efe mezarlarına da Ardıç dikilirmiş. Çünkü Ardıç ağaçları öldükten sonra da yüzyıllarca çürümeden ayakta kalırlar. Ölen, ama ayakta kalan kahramanların sembolüdür.

🌿

Hititlerin Ardıç ağacının meyvesinden ilaç elde ettiği de biliniyor. Anadolu’da hala ilaç olarak farklı rahatsızlıklar için Ardıç’tan faydalanıyor.

🌿


Orta Asya Türk lehçelerinde ardıca “Arçan”, “Arçın”, “Ardaç”, “Arça” ve “Ardıç” gibi adlar verilmektedir. Dolayısıyla ardıç ismi öz Türkçe. Ardıç, ateşle yapılan temizlemeyi ve aynı zamanda kötü ruhların kovulmasını sembolize eder.

🌿

Altay Türklerinde bir eve hastalık geldiğinde ardıç tütsüsü yapılır. Bunun için Ardıç’a giderken yapılması gerekenlerden başlayan bir çok anlamlı kural var. Bunlara uyulmazsa ardıcın yardım etmeyeceğine inanılır.

🌿

Ama üremesi bir başka türe bağlıdır. Sıkı durun, geliyor: Ağacın bir adaşı var ama o bir kuş. Şahane bir ritmle şarkı söyleyen Ardıç Kuşu, Ardıç ağacına duvarları çamurla kaplı kase şeklinde yuva yapar. Ardıç tohumları yere dökülür ancak bu tohumlar bir Ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenme gerçekleşmez. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ağacın tohumlarının kabukları açılır. Ardıç kuşunun dışkısı ile birlikte toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenir. Doğanın muhteşem uyumu ile.

🌿

Varsa çevrenizde aklınızda olsun, selam verin, dallarını koklayın, iletişim kurun. Ardıç kuşuyla söyleşin. Bir süre sonra anlayacaksınız birbirinizi. Tecrübeyle sabittir.





3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page