google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Amasya Genelgesi

Bugün Milli Mücadele’nin nirengi noktalarından biri olan Amasya Tamimi’nin yayınlandığı gün.

📌

Amasya, sadece Osmanlı devleti zamanında şehzadelerin yetiştiği bir kent değil aynı zamanda Cumhuriyet tarihimizin de önemli bir parçası.

📌

19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Paşa, buradan Havza’ya, oradan da 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelmiş ve şehrin girişinde kentin ileri gelenleri tarafından coşkuyla karşılanmıştır. 21-22 Haziran gecesi Amasya’da hazırlanarak tüm mülki ve askeri yöneticilere gönderilen genelgeyle Milli Mücadele’nin amacı ve yöntemi belirlenmiş, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının imzasıyla tüm yurda duyurulmuştur.

📌

İkinci fotoğrafta gördüğünüz ‘Amasya Genelgesi’nin imzalandığı ‘Saraydüzü Kışla Binası’, 3. Ordu’ya bağlı 5. Kafkas Fıkrası (Alay Sancağı) için 1898-1900 yılında yıkılmış olan Osmanlı sarayının olduğu yere 5 bina olarak yapılmıştır.

📌

Kışla, 1930 yılından sonra önemini yitirdi, 1944 yılında tamamen yıktırıldı, yerine askeri lojman ve subay orduevi yaptırıldı. 1986 yılında ise heyelandan etkilenme sebebiyle bina tamamen yıkıldı. 1997 yılında binanın tekrar yapılması kararı alındı. Fakat bulunduğu yer heyelan riski taşıdığından binanın başka bir yere yapılması kararı alındı.

📌

Şamlar Mahallesi girişinde 2007 yılında eski dış görünümüne sadık kalınarak yeniden yapılan bina, günümüzde Milli Mücadele Müzesi olarak kullanılıyor.





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page