google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Alphonse Mucha

Şeftali, altın ve koyu sarının narin tonlarında dekoratif botanik motiflerle çevrili uzun saç modelleri ve akan giysileriyle güzel ve zarif kadınları ile tanınan Alphonse Mucha, Art Nouveau döneminde adını Sarah Bernard posterleriyle duyurmuştu. Hızla dönemin popüler kültürünün bir eşlikçisi oldu. Aslında Art Nouveau küçümsediği bir sanattı. Çünkü o sanatın kalıcı, evrensel ve zamansız olması gerektiğine inanıyordu.

📍

Mucha’nın sanatı Art Nouveau estetiğinin daha da popülerleşmesine neden oldu. Afişleri ve grafik eserleri sokaktaki herkes tarafından görülebiliyordu ve Tiffany lambalar ya da Lalique cam eşyaları gibi lüks objeleri satın alma imkânı bulamayanlar tarafından satın alınabiliyordu.

📍

Bu görkemli popülizme karşılık doğduğu Slav kültürüne olan aidiyet duygusu da hep sürdü. Meşhur Slav Destanı resim serisi dışında Prag’daki St. Vitus Katedrali’ne yaptığı eşsiz vitraylar da bunun göstergesi. Kiliseye girdiğinizde sağ kanattaki ikinci panel, görür görmez ayırt edebileceğiniz tipik Mucha stilinde yapılmıştır.





0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page