google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Seka

Genç Cumhuriyet hızla endüstri alanları yaratmaya çalışırken büyük bir boşluk da 11. yılda dolduruldu. İzmit Sümerbank Selüloz ve Kâğıt Fabrikası’nın temeli 14 Ağustos 1934’te Başbakan İsmet İnönü tarafından atıldı.

📃

Fabrika inşaatı, çeşitli aksilikler nedeniyle 1936 Ocak ayı sonunda tamamlanabildi. Deneme üretimi ise 18 Nisan 1936’da yapıldı. Başında ülkenin ilk kağıt mühendisi, Grenoble Üniversitesi Kağıtçılık Enstitüsü mezunu Mehmet Ali Kağıtçı vardı.

📃

Atatürk’ün İzmit Kâğıt Fabrikası’nda üretilen yerli kâğıtta basılan 19 Mayıs 1936 tarihli Ulus gazetesinin bayram ekini incelediğinde söylediği şu söz, İzmit Kâğıt Fabrikası’nın bunca yıllık tarihinin özeti niteliğinde: “Medeniyet hamuru...”

📃

Kağıt Fabrikası, genç Cumhuriyet’in diğer birçok alanda yaşanan devrimleriyle biçimlenen sanayileşme ve yerli üretim hamlesinin gerçekleşmesinde önemli bir role sahip olmuştur.

📃

SEKA kağıt fabrikaları 1998 yılında özelleştirme kapsamına alındı ve anonim şirkete dönüştürüldü. Balıkesir fabrikası satıldı. İzmit’teki alanı ise 2016’da Türkiye’nin ilk, dünyanın en büyük kağıt müzesi olarak kapılarını açtı.

📃

Sonra mı? Her şey 1934 öncesine döndü, kağıt ithalatı başladı.


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page