google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Kare

Geometrik soyut sanatın öncülerinden Kazimir Malevich, 1879 yılında bugün doğdu.

📍

Öncü çalışmaları ve yazıları ile 20. yüzyılda nesnel olmayan veya soyut sanatın gelişimi üzerinde derin bir etki yarattı.

📍

Suprematizm kavramı ile “saf duygunun üstünlüğüne” erişmek için doğal formlar (nesnellik) ve konu dünyasından mümkün olduğunca uzaklaşan bir ifade biçimi geliştirmeye çalıştı.

📍

Malevich’in Süprematist döneminin ilk olgun ürünü, beyaz bir kare içine yerleştirilmiş ve onun yaklaşık yarı alanını örten siyah bir kareyi gösteren bu resmiydi. Beyaz arka plan hiçliği yani siyah kısmı vurgular, bu en basit vizyondan insan deneyiminin karmaşıklığı gelir.

📍

Yakın zamana kadar Malevich’in aceleyle basit bir siyah kare çizdiğine inanılıyordu. Bununla birlikte, 2015’te yapılan röntgen analizi, Siyah Kare’nin beyaz keten üzerine basit bir siyah boya resmi olmadığını, bunun yerine tek renkli karenin altında renkli, karmaşık geometrik şekillerden oluşan iki tablonun boyandığını ortaya çıkardı.

📍

Ölümünden sonra, orijinal Siyah Kare tablosu Sovyet hükümeti tarafından o kadar kötü koşullarda tutuldu ki, önemli ölçüde çatlama ve çürüme yaşadı. Stalin’in Malevich’i küçümsediği açıktı. Dehası, kendi hükümeti tarafından takdir edilmese de, bugün sanat tarihçilerini etkilemeye devam ediyor.

📍

Doğum günün kutlu olsun Kazimir Malevich.


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page