google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Broş

Güncelleme tarihi: 22 Ara 2023

“Broş”, Munch’un sevgilisi olan İngiliz kemancı Eva Mudocci’yi (1883–1953) betimleyen 1903 tarihli bir taş baskıdır. Gerçek adı Evangeline Hope Muddock olan Eva, Munch’un hayatındaki kadınlar arasında en yumuşak, şefkatli ve huzur verici olandı.

📍

Eva biseksüeldi, sürekli bir kadın partneri (Bella) olduğu gibi Munch ile ilişkisi sürerken bir Danimarkalı yazardan ikiz çocukları oldu. Gerçi rahibe olan torununun iddiasına göre Eva’nın sürekli sevgilisi Bella, bu çocukların babasının Munch olduğunu söylemiş. Bu konu araştırıldı, üzerine kitap yazıldı ama hala kesin bir bilgi yok. Bana göre önemi de yok ya neyse.

📍

Başlangıçta, Edvard ile Eva’nın ilişkisi doğası gereği erotikti, ancak zamanla daha çok kardeşlik ilişkisine dönüştü. Eva, 1902’den 1908’e kadar Munch’un en yakın sırdaşlarından biriydi. Onun için ideal bir model ve ilham perisi oldu.

📍

Lirik atmosferi ve müzikal ritimleriyle bu portre, tartışmasız Munch’un en iyi kadın portrelerinden biridir.

📍

Eva Mudocci bu litografi hakkında şunları söylemiş: “Benim mükemmel bir portremi yapmak istiyordu ama ne zaman bir yağlı boyaya başlasa, onu yok etti, çünkü bundan memnun değildi. Taş baskılarda daha başarılı oldu ve onları Berlin’deki Hotel Sans Souci’deki odamıza “İşte kalbimden düşen taş” yazan bir notla gönderdi.”

📍

Benim için resmin kendisi kadar Edvard Munch’un bu sözü de üzerinde düşünmeye değer. Ne dersiniz?

📍

Doğum günün kutlu olsun Edvard Munch, sonunda seni anlıyoruz…


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page