google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

Bach

Müzikte Barok dönem, 1600 ile 1750 yıllarında İtalya’daki opera denemeleriyle başlar (Örn. Monteverdi), Johann Sebastian Bach’ın ölümüyle sona erer.

🎶

Barok müzikte aynı tınılardaki çalgılar birbirleriyle savaşırcasına, birbirleri ile karşıtlık oluşturarak eserde yerlerini alırlar. Barok müziğinin yapısında en belirgin özellik, müzikte “kontrast”lar kullanılması olmuş ve bununla birlikte konçertolar devri başlamıştır.

🎶

Eserlerde kapanışlar ve geçişler daha güçlü yer alır. Barok dönemle beraber yalnız çalgılar için bestelenen yapıtlar çoğalır. Ses müziği ve çalgı müziğinin birleştirilmesi de Barok dönemde filizlenir. Eşlik görevi gören sürekli bas çalgıları ve insan sesi birleşir. Barok müzik tüm dönemlerin ilk olağanüstü müziğidir bence.

🎶

Bugün o dönemin gene bence en olağanüstü bestecisi olan Johann Sebastian Bach’ın ölüm yıldönümü. Bu vesileyle özellikle onun dünyanın en iyi 10 klasik bestesinden biri olan “The B Minor Mass”ı önermek isterim. Bach, Barok müziğin tüm öğelerini içinde barındıran bu eserini ölmeden hemen önce 1749 yılında tamamlamış. 27 parça ve 4 bölümden oluşan 2 saatlik bu eserin 3.bölümü olan Symbolum Nicenum, ölümünden 36 yıl sonra 1786 yılında oğlu Carl Philipp Emanuel Bach tarafından Hamburg’da, eserin tamamı ise ancak 27 Mart 1900 tarihinde Bethlehem, Pennsylvania’da icra edildi.

🎶

Müzik, sadece ruhun değil beynin de gıdasıdır. Yapılan araştırmara göre yüksek frekanslar içeren klasik müzik parçaları ile “largo” hızdaki Barok müzik eserleri (beynin sağ ve sol loplarının dengeli kullanılmasını sağlayarak) insanın bellek ve zeka (iq) gücünü geliştiren doğru kombinasyonları içerirler.

🎶

Barok müzik özellikle de Bach, odaklanma sorunu yaşayanlar için birebirdir. Bugün başlayın derim, büyük ustanın anısına...


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page