google-site-verification=PbL_5t5j-grNUlEnxPDPRb9h69cnQI7ks2lm5P-n88U
top of page

16 Mayıs 1919

Bugün Mustafa Kemal’in 9.Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gitmek için Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan ayrıldığı gün. 📍

Mustafa Kemal’in bu rütbe ile bölgede düzenin kurulması, yerleştirilmesi ve olayların sebebinin araştırılması; bölgedeki silah ve cephanelerin toplanıp korunması; bölgede yer aldığı iddia edilen Türk direniş topluluklarının dağıtılması sorumluluklarını almıştı. Ayrıca 3. ve 4. kolordular ile; Diyarbakır, Bitlis, Elazığ, Ankara ve Kastamonu illerinin kolordu komutanlarına da doğrudan emir verebilecekti.

📍

15 Mayıs 1919 tarihindeki bu fermandan sonra onu Samsun’a götürecek olan Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı Bey’i makamına çağırtarak yolculuk hakkında bilgi alıp ertesi gün öğle üzeri hareket edeceklerini bildirdi. Yolculuk günü vapur, Sirkeci Garı açıklarında İngilizler tarafından kontrol edilip arandı, Mustafa Kemal ise Beşiktaş İskelesi’nden motorla ayrılıp Kız Kulesi açıklarında vapura bindi. Vapur hareket etmeden önce Rauf Bey Mustafa Kemal’e “yola çıkmamasını, işgal kuvvetlerine mensup bir torpido tarafından takip edileceğini ve vapurun batırılacağını” haber aldığını söylediyse de yolculuk plânlandığı gibi gerçekleşti.

📍

Vapurda Mustafa Kemal ile birlikte 18 asker vardı. Rauf Bey’in belirttiği İngiliz gemisi izlediği vapurun izini Karadeniz’e açıldıktan sonra fırtınalı havada kaybetti. Gemi, Mustafa Kemal’in emriyle karaya yakın bir rota izledi. Amaç, düşman saldırısı halinde gemiyi en yakın sahile oturtmaktı. Sert havada, dalgalı bir denizde yol alan gemi 17 Mayıs günü gece saat 23.00 civarında İnebolu Limanı’na girdi, 18 Mayıs 1919 tarihinde öğle üzeri 12.00’de de Sinop Limanı’na yanaştı.

📍

Üsteğmen Hikmet Bey sandalla kıyıya çıkıp yolda olduklarını Samsun Tümen Komutanlığı’na telgraf ile bildirdi. Bandırma Vapuru, bu telgraftan bir gün sonra da 19 Mayıs 1919’da Samsun’a vardı.📍

Bugün öğle saatlerinde o yürekli adamları selamlayalım.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page